Meny

Hur fungerar en OTDR och varför behöver du den?

Hade man inte kunnat döpa den till "ljusradar för fiber" istället för Optisk TidsDomänReflektometer? Då hade säkert fler kunnat ana vad den faktiskt gör. Nu när en bra OTDR kan köpas för under tiotusen kronor kommer fler bombsäkert att vilja använda den och därför finner vi anledning att förklara vad den är bra till och hur du kan tolka resultaten samt vad du bör vara uppmärksam på innan du köper en.

Låt oss först konstatera att alla OTDR-instrument som är avsedda för fiberbaserat datanät fungerar på liknande sätt. De skickar ut en ljuspuls och läser sedan av signaturen på de ekon som återvänder. Signaturen på varje eko och tiden för tillbakastudsen identifierar olika avvikelser eller störningar och berättar för dig om avståndet dit och storleken på dem, oftast genom en snygg kurva i instrumentets display.

KB_OTDR_kurva.jpg

Perfekt när dokumentationen brister

Många använder OTDR:en enbart till att mäta avståndet till den andra änden och dämpningen för att se om effekten på den sändare man tänkt använda, idag ofta en SFP-modul i en switch eller ändutrustning, räcker för den aktuella sträckan. Bredbandsinstallatörer vittnar också om usel dokumentation när felsökning eller utbyggnad skall ske. Inte sällan har fiberinfrastrukturen bytt ägare i flera led och man har haft svårt att bibehålla kvalitén i dokumentationen eller så är den helt enkelt försvunnen. Dessutom sköts mycket av servicen av underentreprenörer som kanske inte har sömlös tillgång till nätägarens dokumentation. Då behöver man OTDR:en för att veta vilken vägtrumma man ska öppna locket till för att ha största chans att finna skarven (ODF-boxen) man söker.

För detta ändamål passar i stort sett alla OTDR-instrumentet utmärkt eftersom det inte är en vidare krävande uppgift ens för de allra enklaste, så länge sträckan inte är osedvanligt lång utan håller sig kortare än fyrtio till femtio kilometer.

KB_OTDR_Dynamic_range.jpg

Dynamic Range - kvalitetsmått men olika för varje våglängd

Dynamic Range (DR eller DNR) brukar användas som kvalitetsmått för OTDR:er. Detta värde beskriver instrumentets förmåga att urskilja avvikelser från det generella bruset i reflexer på längre kabellängder ju högre DR-värde instrumentet har. Tyvärr brukar ett högt DR-värde också vara synonymt med en hög prislapp. Om en singelmode-kabel har en dämpning på omkring 0,4dB/km vid en viss våglängd och du köper en OTDR med DR på 40dB kan du teoretiskt mäta på max 100km långa kablar. Observera att DR-värdet inte är ett generellt mått på kapaciteten utan skiljer sig beroende av den våglängd och fibertyp som avses. När du läser ett DR-värde på exempelvis 22/20dB så menar man oftast 22dB på 1310nm och 20dB på 1550nm våglängd när det är singelmode som avses.

Visst är det alltid coolt med värsting-grejer, men här bör du kanske sansa dig och fundera på hur ofta du stöter på den längden på kabel. De flesta i Sverige som jobbar med fiber installerar bredband och Fiber2Home. Där möter man sällan fibersträckor på mer än några kilometer. I det perspektivet blir en OTDR med DR på över 20dB fullt tillräckligt och då kan du skaffa en OTDR till varje installatör istället för en enda på hela firman.

Ekots signatur avsöjar felet

Det är när ett fel har inträffat och du behöver finna ut vad orsaken kan vara, som tolkningarna av ekots signatur blir viktigt att få koll på. En svetsskarv ger ett visst eko, ett kontaktdon ett annat, en spricka ett tredje och så vidare. Den här tabellen visar dig några vanliga signaturer och dess troliga orsak

KB_OTDR_fel_tavla.jpg

Nu kommer instrumentets prestanda mer i fokus och skillnaderna ökar mellan olika fabrikat och modeller. Det finns framförallt två uppgifter du behöver ta med i ditt köpbeslut eller i alla fall låta väga lite tyngre i utvärderingen. Det är "event dead zone" och "attenuation dead zone". De döda zonerna är en sorts skugga som faller efter ett fel (avvikelse) och gör att efterliggande fel i nära anslutning till den första riskerar att inte registreras. I praktiken kan det betyda att en reparatör åker ut för att åtgärda det förmodade enda felet, men vid återkomst märker att felet kvarstår. Skuggan av det första felet dolde det efterliggande och nytt servicebesök behövs.

KB_OTDR_deadzone.jpg

Återigen får man fråga sig hur sannolikt det är med två så tätt liggande fel och om det inträffar, hur lång tid tar det att behöva återvända för att upprepa proceduren? Ju kortare döda zoner instrumentet klarar desto högre pris, så även här får man försöka hitta rätt balans mellan pris och nytta.

KB_OTDR_launch.jpg

Start- och slutkabel för att se ändarna i mätningen

Det här tillbehöret går under många namn; launch cable, tail cable, dead zone eliminator, fiber ring etc. Vad det handlar om är en sorts referenskabel som är tillräckligt lång för att det första kontaktdonet, vanligen patchpanelen, inte skall falla i skuggan av "event och attenuation dead zone" som vi diskutera ovan. Av samma anledning behövs en slutkabel om du vill att också det sista kontaktdonet skall komma med i testet. Vanligtvis har du två likadna kablar som start- och slutkabel, men det är centralt att de är av samma fibertyp som den kabel du mäter på. Skall du enbart längdmäta fibern behövs dock inte dessa.

KB_OTDR_slutsats.jpg

Slutsats

Oavsett hur du väljer att värdera de olika egenskaperna och balansera det med prisbilden kommer du få stor nytta av en OTDR. Och även om det krävs en hel del teoretisk kunskap kombinerat med praktisk erfarenhet för att till fullo förstå alla mätvärden och göra pricksäkra tolkningar av de avvikelser displayen visar, så är tröskeln låg för att få glädje av basfunktionaliteten som är:

  • Total kabellängd
  • Avstånd till en avvikelse/fel
  • Dämpning som varje avvikelse orsakar

Genom att analysera ekots signatur (hur ekot ser ut i kurvan) kan man också med bra säkerhet avgöra vad som är orsaken till det problem man just upptäckt.

Undrar du något mer om nätverk eller hur du testar, certifierar eller felsöker, kontakta oss för fri rådgivning. Vi är lätta att nå och gillar att hjälpa till. Hör av dig nu direkt på chatt, mail eller telefon: 08 52 400 700.

Missa heller inga artiklar i Kunskapsbanken, prenumerera på nyhetsbrevet

Produktområden

Best.nr 20102983
SFP-baserade fibertestinstrumentet - Huvudinstrument 3 i 1
6 550 SEK exkl. moms
Best.nr 20112924
Test PDA med RJ45 och fiber ingång, IPTV-test
18 270 SEK exkl. moms
 
OTDR med tydlig 5,6" skärm och upp till 20 timmars drifttid för fälttester. Användningsområdet är huvudsakligen för längd, förlust(loss) och anslutnings kvalitet för de vanligaste fibertyperna. Denna OTDR finns i olika utförande där de enklare enbart har stöd för singlemode medans de mer påkostade har stöd för både multimode och singlemode. PC-mjukvara för vidare analys och rapporter medföljer.
23 610 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
WireXpert 4500 är flaggskeppet bland certifieringsinstrument med en kapacitet som överträffar dagens strängaste krav för Cat.8/Klass II på 2500MHz. En framtidssäkrad testplattform som klarar både koppar och fiber nu och framöver.
132 370 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
WireXpert 500-fiber är instrumentet för dig som främst behöver testa, certifiera och dokumentera fiber. Till skillnad mot WireXpert 500 så ingår licensen för att testa fiber men man måste köpa till rätt modul. Observera att kopparmoduler och licenes för koppar inte ingår i WireXpert 500-fiber. Instrumentet bygger på den mest mångsidiga testplattformen som finns idag som gör att du kan bygga på med funktionalitet och prestanda i den takt du behöver upp till Cat.8/Klass II och förbi.
155 050 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
1 800 SEK exkl. moms
 
Start- och stoppkabeln för OTDR-mätningar gör det möjligt för instrumentet att se och mäta på den första och sista anslutningen i en länk. Vår modell är väl kapslad och kan fortsätta vara det även under mätning genom att ändarna kan ledas ut ur kapslingen medan resten av kabeln ligger kvar. När du är klar förvarar du ändarna inuti och får på så sätt en tåligare förpackning.
3 490 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20104350
850/1300/1310/1550nm
120 930 SEK exkl. moms
 
Det prisvärda fyra-i-ett OTDR-instrumentet innehåller också felfinnare, effektmätare och ljuskälla. En mycket kompakt multimeter för fiberinstallatören som inte bara ersätter fyra olika instrument, utan också bjuder på lagring och rapportering via mjukvara. Rejäl display, skyddande väska och snabb uppstart ger dig ett perfekt verktyg för de flesta uppgifter ute i fält.
7 260 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Äntligen en SFP med inbyggd micro OTDR (µOTDR EX). Fibernätets ekolod, OTDR (Optical Time-Domain Reflectometer), är ett ovärderligt verktyg vid felsökning och dokumentation av ett fibernät.
15 330 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Praktiskt multiverktyg för fiberinstallatören. Med både ljuskälla och dämpningsmätare i ett och samma instrument slipper du undra vart det ena tagit vägen.
6 210 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
3 930 SEK exkl. moms
Best.nr 112-1142
Fiber Checker - SM och MM
2 570 SEK exkl. moms
 
Ett avbrott på en fiberkabel, en dålig svets eller bara en alltför skarp böj kan vara nästan omöjligt att hitta utan avancerade instrument. Felfinnaren är ett lättanvänt och fältmässigt instrument.
1 080 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Fibernätets ekolod, OTDR (Optical Time-Domain Reflectometer), är ett ovärderligt verktyg vid felsökning och dokumentation av ett fibernät. Vanligtvis ett mycket dyrt och komplicerat instrument. Vårt instrument sänker kunskapsribban genom snabba och lättstartade autotester, utan att undanta möjligheterna till egna manuella analyser.
72 380 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter