Meny

Därför behöver du en vakthund till nätverket

Prova att starta om den och se om den börjar fungera igen. Så brukar uppmaningen lyda när en PC, mobiltelefon eller annan nätverskapparat inte fungerar som den ska. Ja, elbilar också nuförtiden. Men hur gör man om ingen finns där?

Tekniker kör land och rike runt för att serva olika apparater som av någon anledning inte fungerar tillfredställande. Telefonsupportens vänliga uppmaning att starta om den och se om det då börjar fungera är en klen tröst om ingen finns på plats för att utföra omstarten. För verksamhetskritiska system kan följderna bli omfattande om inte viktig apparatur fungerar stabilt. Så servicetekniker fortsätter att åka på kostsamma jouruppdrag just för att kunna göra denna första åtgärd. Men är detta verkligen nödvändigt?

Nu ska vi väl erkänna att inte alla fel löses genom att starta om, men påfallande ofta är just detta den första åtgärden man vidtar om inte felet har en annan uppenbar orsak. Och inte sällan hoppar det i gång som tidigare. En jourtekniker har sällan i uppdrag att analysera orsaken utan är nöjd med att felet försvunnit och ger sig av mot nästa utmaning.

KB_watchdog_ill_690.jpg

En IP Watchdog vaktar och startar om din utrusning

Trots att det ofta finns möjlighet att nå en apparat fjärrmässigt via IP för status eller felsökning, så är det retfullt nog inte sällan just den apparaten som gör det fjärran nätet tillgängligt, som inte längre svarar. Det är nu du önskar att du haft en Watchdog installerad. Den sitter ansluten lokalt i nätverket och har till uppgift att bevaka den aktuella utrustningen och starta om den vid behov. Den är dessutom betydligt snabbare en teknikern och kostar en bråkdel.

KB_watchdog_ping_800.jpg

IP-nätets ekolod - Ping

Kanske minns du ljudsignalen från ekolodet ur klassikern "Das boot" eller någon gammal krigsfilm? Ping är en programsnutt som funnits med oss sedan 80-talet och som fått sitt namn från hur ljuden från ett ekolod brukar återges på filmer, vilket egentligen är logiskt eftersom de erbjuder liknande funktionalitet. Ett Ping-meddelande är en begäran om ett svar (eko) som sänds till en IP-adress. Svaret självt och den tid det tar för ekot att komma tillbaka berättar dels att utrustningen är vid liv och vilken RTT (Return Trip Time) uppkopplingen erbjuder. Gejmare vet att spelen laggar om du har RTT på 150ms och ping är och förblir ett utmärkt sätt att kolla svarstider och att utrustning är vid liv. I efterhand har Ping tilldelats betydelsen Packet InterNet Groper, men det sägs aldrig ha varit uppfinnaren Mike Muuss avsikt.

Watchdog ekar själv eller skickar begäran

En IP Watchdog kan oftast agera både eko och avsändare. Vanligast är att du ställer in IP-adressen på den utrustning som skall bevakas och låter dessutom strömförsörjningen passera genom enheten. Watchdog skickar nu regelbundet ett Ping-meddelande och väntar på svaret. Kommer inte ekot (svaret) tillbaka inom en angiven tid, så bryts strömmen en kort stund och utrustningen startar om. På så sätt får du en lokal vakthund i nätverket som kan agera på egen hand även om en fjärrförbindelse slutat fungera. Funktionen går även under namn som Heatbeat Ping och Auto Ping.

KB_watchdog_sensdesk_800.jpg

Hunden är människans bäste vän

En IP watchdog ersätter alltså människan som annars hade varit tvungen att ge sig ut enbart för att starta om en nätverksutrustning. Använd den till IP-kameror, info-kiosker, laddarsystem, 4G backup-lösningar eller överallt annars där du vill slippa onödiga servicekostnader och skapa stabila driftförutsättningar. Själva watchdog-enheten stödjer oftast integration med existerande SNMP alternativt har egen webbserver eller manageras via en molntjänst som Sensdesk.se

Vill du veta mer om hur man håller koll på kritiska system och samlar in data, kontakta oss, vi kan det mesta kring larminsamling och är lätta att nå på chatt, mail eller telefon: 08 52 400 700.

Och du, missa inga artiklar i Kunskapsbanken, prenumerera på nyhetsbrevet!

© Copyright 2022-03-29, innehållet är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.

Produktområden

Best.nr 119-0472
IP Watchdog2, 2x230V/16A reläutg, monitorerar 10 enheter
5 590 SEK exkl. moms
Best.nr 119-0474
IP Watchdog2 Lite, 2x24V reläutg, monitorerar 10 enheter
4 580 SEK exkl. moms
 
Tydlig kostnadseffektiv tjänst som ger full kontroll på dina sensorer. Historik. larm via SMS, telefonsamtal, mail och SNMP. Med Sensdesk.se är du snabbt och enkelt igång med en fullständig övervakning av dina larminsamlingsenheter. App och webb-portal. Omgående leverans. Priserna avser ett års abonnemang
1 410 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter