Meny

Lagra ström för att skydda din fastighet eller verksamhet mot strömavbrott

Sverige har under de senaste decennierna haft mycket bra och stabila elnät. Faktum är att vi har haft ett av det mest stabila elnäten i världen. Nu 2022 hör vi mer och mer i media om ransonering, el rotation eller planerade strömavbrott på upp 2-4 timmar.

Vårt beroende av ström

Idag tar vi ström för givet och det behöver inte gå många strömlösa minuter innan utmaningarna börjar hopa sig. Vi får problem att hålla värmen i våra bostäder, kyl/frys fungerar inte, hur lagar vi mat? El-bilen går inte att ladda och sist men inte minst, varje barnfamiljs mardröm, inget Wi-Fi!

Även våra arbetsplatser är sårbara för strömbortfall, ett avbrott på 10-20 minuter är ofta inget problem tack vare reservkraft men är avbrottet mycket längre än börjar det kärva rejält, servrarna stänger ner, kassorna i matbutiken fungerar inte, passersystem, elektriska dörröppnare mm. sluta att fungera.

Många delar av vår centrala infrastruktur i städer är byggd för att klara 2-3 timmars strömbortfall men om vi från vår arbetsplats inte kan kommunicera med serverhallen så är det en klen tröst.

Strömavbrott som vi känner det är som regel ett resultat av oväder och stormar där träd faller över el-ledningar eller då en grävmaskin råkat gräva av en kabel. På senare tid har vi dock läst och hört om ett ”nytt” begrepp, nämligen strömransonering. Något som faktiskt delstaten Kalifornien tvingades införa så sent som i början av 2000-talet där hela kvarter stängdes av utefter schema bl.a. i IT industrins centrum Silicon Valley, Mountain View och Palo Alto vilket drabbade flera tunga industrier så som Intel, MIPS, Apple, HP osv med gigantiska produktionsföreningar som följd.

I denna artikel reder vi ut vilka teknikformer det finns för att lagra ström både med eller utan solceller samt hur man kan skydda sin verksamhet eller fastighet mot strömavbrott och strömransonering samt hur man räknar för att dimensionera detta.

Varför får vi strömavbrott när vi har brist på ström?

Denna fråga ligger som regel lite under ytan när man pratar om ström. Svaret brukar viftas bort som en självklarhet och frågeställaren står med minst lika många frågetecken som före.

Ett förenklat svar ur ett så komplext system är att ström tillverkas i ett till ett förhållande mellan den som konsumerar och den som producerar ström. Om en du konsumerar 10kW så måste din el-producent producera exakt lika mycket -10kW. (förluster etc borträknade) och i det fall konsumenten behöver 12 kW i stället så kommer det blixtsnabbt att produceras ytterligare 2kW och så håller det på tills man når den punkt då det inte finns mer energi att tillgå, då kommer generatorerna att stängas av för att inte överbelastas.

En del som styr detta nätets frekvens på 50Hz. Det innebär att strömmen växlar 50 gånger per sekund mellan plus och minus. Vid den tidpunkt då generatorerna kopplade till ett elnät inte längre kan producera den ström som efterfrågas så kommer frekvensen gå ned och då sjunker den till så pass nivå att det längre inte är brukbar ström.

Direktronik_roadsign


 

 

Jämförelsen kan göras när man kör bil uppför en brant backe. Är backen för brant så kommer motorn inte längre kunna hålla uppe önskat varvtal och fart och bilen kommer åka allt långsammare och till sist stanna.

När man dimensionerar batterilagring är det viktigt att ha detta i beaktning eftersom man då driver sitt eget lilla lokala elnät. Den lagringslösning man väljer måste vara kraftfull nog att kunna driva de delar man vill kunna använda under strömavbrotten.

 

 

Vad ska man då tänka på efter ett strömavbrott?

I händelse av strömavbrott så är det lätt att tro att det bara är att sitta lugnt och vänta på att strömmen kommer tillbaka. Det är förvisso sant, men om man låter alla sina maskiner vara påslagna så kommer det bli en mycket kraftfull belastning på elsystemet i det ögonblick strömmen är åter.

Även större datacenter kan råka ut för samma överbelastningsproblematik när serverar, disksystem, switchar, lampor, kylaggregat etc startar upp samtidigt och man riskerar då ett längre avbrott än nödvändigt på grund av trasiga säkringar. I vissa fall kan man även råka ut för s.k transienter eller strömspikar som kan slå sönder delar av utrustningen.

Lösningen är att så i så stor utsträckning som möjligt slå av all elektrisk utrustning och sedan starta dessa maskin för maskin när strömmen är tillbaka. För känslig utrustning rekommenderas transientskydd som även ger ett visst skydd mot åska.

I ett datacenter är det som regel inte möjligt att manuellt slå på utrustningen då det är så många enheter som ska startas upp. Därför kan det vara lämpligt att använda sig av strömlister eller PDU'er som har sekventiellt påslag. Dessa startar per automatik upp ett uttag i taget och säkerställer på så sätt att nätet inte överbelastar samt även att all utrustning startar i rätt ordning.

 

Hur kan man lagra ström och säkerställa drift under ransonering eller vid naturliga strömavbrott?

Det finns ett flertal lösningar idag som funnits i många år men inte haft så stort genomslag på den Skandinaviska marknaden då vi under de senaste decennierna haft väldigt bra elnät och stabil elproduktion.

UPS, Uninterupted Power Supply, är det som vi som regel tänker på. Den är vanlkigtvis enkel att använda och du kan installera den själv utan hjälp av elektriker. Plugga in den i väggutaget och anslut efterföljande utrustning mot UPS:en. 

Fram tills ganska nyligen har batterier vart ganska dåliga på att spara ström. Tesla, LG, Panasonic med flera har drivit på utvecklingen tillsammans med mobilföretagen Samsung och Apple med flera så idag kan man i princip bygga hur stora batterilösningar som helst, företrädelsevis med Lithiumbatterier då dessa har hög verkningsgrad och lång livscykel, plånboken och behov avgör. 

Hur dimensionerar man en batterilösning?

Avgörande är hur många watt som ska drivas och hur länge. Gör därför en förteckning över din utrustning och rangordna dessa utefter behov. Notera sen den effekt som dessa maskiner förbrukar.

  • Brödrost 1kW
  • Kaffebryggare 1kW (Författarens Wilfa)
  • Wi-Fi Router 20W
  • 19" Swtich 70W
  • Liten Server 300W
  • Stor Server 1kW
  • Elpanna modern villa 10kW
  • Luftvärmepump för villa 2kW-10kW
  • LapTop 50-100W
  • Mobiltelefonladdare 5-20W

Bestäm sedan hur stor del av dessa du önskar skydda samt hur länge. Författaren menar att det viktigaste i listan ovan är Wi-Fi och kaffebryggaren. LapTop och mobiltelfon har redan batteri varpå de ligger längst ned i listan.

Beräkning och dimensionering - Beräkningen gör man i två steg där man först räknar ut hur stor UPS man behöver och därefter hur långt tid man önskar.

Beräkning: Wi-Fi routern ovan behöver kontinuerlig spänning medan kaffebryggaren enbart behöver ström när den brygger kaffe.

  • Beräkningen blir 1000W (Kaffebryggare)+70W (Wifi Routern) d.v.s. 1070W
  • Därefter så dividerar man med 0,8 vilket är en tumregel för att man skall ha lite marginal för s.k. startströmmar, strömspikar. 1070W/0,8 =1337W -> avrundat till närmsta hundratal ger 1300W. Detta är den alltså effekt som UPS:en som lägst behöver klara för att kunna starta utrustningen.
  • Välj en UPS som har denna effekt (W).

Dimensionering av batterilagringstid:  Efter att man beräknat effektuttaget behöver man även beräkna lagringstiden. Batteriet skall kunna leverera 1070W och vi bedömer vi vill klara ett tre timmar långt strömavbrott. Är det sannolikt att författarens kaffebryggare kommer konsumera ström i 3 timmar?

Svaret är nej, men det kanske kan vara aktuellt under en av dessa tre timmar. Det är däremot sannolikt att Wi-Fi routern kommer förbruka ström under hela strömavbrottet. Vi kommer nu behöva beräkna antalet Wh = Antal Watt gånger antal timmar (Watt hours eller Watt timmar).

(1h x 1000W[kaffebryggaren]) + 3h x 70W [wifi routern] = 1000Wh + 210Wh
Totalt antal Wh = 1210Wh eller 1,21 kWh
Vi behöver alltså en UPS som minst kan leverera 1,21 kWh i energi och ca 1,3kW(1300W) i effekt.

(I beräkningen av batteritid har vi exkuluderat att dividera med 0,8 för enkelhetens skull.)

Typer av lagringslösningar - UPS, inverter eller hybrid-inverter

UPS

En UPS innehåller som regel 3 delar.

  1. Likriktare - Gör om växelström till likström som kan lagras i batterier
  2. Batteri inkl. BMS (Batteri Management System), se förklaring i slutet
  3. Växelriktare - Gör om likström från batteriet till växelström 

UPS säljs som regel färdiga och dimensioneras enligt beräkningsexemplet ovan. Inkoppling sker antingen med en vanlig Schuko kontakt i vägguttaget och så ansluts utrustningen till UPS:en via Schucko, C13 eller C19 till utrustningen. Det finns också UPS som ansluts till 3 fas uttag eller mot plint och i dessa fall så kan de koppas in centralt i fastigheten.

En UPS har som regel möjlighet till övervakning via mail samt att det går att styra vissa uttag och stänga av före batteriet tar slut så att man skall kunna spara ström så länga som möjligt. UPS är som regel byggda för att skydda datautrustning och därför kan de även kopplas till en server så att servern själv stänger av sig efter en viss tid.

 

FSP-Direktronik Deskside UPS

Inverters

När man pratar om Inverters av olika slag så kommer namnet från växelriktare/likriktare som är delkomponenten som ingår i en UPS. Idag så är en inverter som regel lika avancerad som en UPS men skillnaden är som regel att alla batterier ansluts separat. Skillnaden mellan en UPS och en inverter är alltså ganska liten.

För den som har solceller så har man en inverter för att ta likströmmen som levereras från solcellerna och göra om den till växelström så den antingen kan säljas eller brukas lokalt.

I solcelllösningen så finns det idag tre typer av inverters.

  • De som kan ansluta ett batteri så man kan ladda ström på dagen och förbruka den på natten.
  • Batterilösa inverters som enbart gör om strömmen till växelström och matar ut den på elnätet.
  • Inverter med möjlighet att ladda batteri både från elnätet och via solceller.

Den sista i listan ovan brukar kallas hybrid-inverters och är som regel något dyrare då det ingår lite mer komponenter.

imagezvgjo.png

 

Förenklad dimensionering av inverter och batterilagring från Solceller

I det ovanstående exemplet för UPS till kaffebryggare och Wi-Fi-router så utgick vi från att beräkna hur mycket effekt(Watt) det går  åt att driva utrustningen och hur mycket energi (WattHour(Wh)) som går det åt att driva utrustningen en viss tid.  

I en solcellanläggning så skall dimensioneringen göras efter hur stor effekt man kan producera. Man utgår alltså från hur många solceller man har. Solcellsanläggningar görs oftast i jämna steg om 5kW d.v.s. 5, 10, 15kW. Har man en anläggning som är på 9.2kW så skall man välja den närmast över d.v.s. 10kW. Efter 15kW så är det vanligt att man har en extra inverter men det finns system som klarar betydligt högre effekter beroende på fabrikat.

En anläggning på 30kW kan således byggas upp med två 15kW inverters.

Dimensionering av en solcellsinverter görs alltså efter hur mycket solcellerna kan producera.

Därefter så väljer man antingen en inverter som skall ha möjlighet att ansluta en batterilösning eller inte.

 

Dimensionering av batteri för en viss batteritid till inverter för solanläggning

Förutsatt att man har en inverter som har möjlighet att ansluta batterier behöver man se på vilken spänning som används. Det kan vara till exempel 48VDC (Volt likström) eller 72VDC eller 192VDC. Vi förespråkar att man använder Lithium batterier då dessa dels är mindre samt har betydligt längre livslängd. Batteriernas kapacitet beskrivs i Ah (Ampere Timmar). Ett batteri som kan leverera 100Ah kan alltså i leverera 100 Ampere i 1 timme, 50 ampere i 2 timmar, 25 ampere i 4 timmar osv.

 

Ett batteri med 100Ah och 48V nominell spänning, har en total energi på 100 x 48 = 4,8KWh. (Ohms lag)

Därefter skall man beräkna inkludera verkningsgraden (d.v.s. hur effektiv omvandling en av ström är från likström till växelström) i beräkningen.

Ett batteri med 4,8kWh med en standard inverter har en verkningsgrad på ca 91% d.v.s. den verkliga effekt man kan ta ut är (4,8*0,91) 4,36kWh. (notera att det finns inverter med så låg verkningsgrad som 50% och upp till de lyxigaste på 96%)

Om man nu har installerat en inverter på t.ex 10kW så betyder det att man kan ta ut 10kW max.

Hur länge räcker då ett batteri på 4.36 kWh

Vi har ovan beräknat att 4.36kWh är den energi vi har att tillgå i batteriet och med förluster i laddningen konstaterat att vi behöver ca 4.8kWh för att ladda upp batteriet. 

I tabellen nedan visar vi hur länge 4.36kWh räcker vid olika effektuttag. kW x h ger kWh [effekt x tid = energi] Vi kan alltså välja att ta ut mycket effekt under kort tid eller lite effekt under lång tid.

Observera att vi inte dimensionerar för max effekt av invertern för att det måste finnas lite marginal.

     8,72kW                       4,36kW               2,18kW                          1,09kW
Max tid 30min Max tid
 60min 
Max tid
120min 
Max tid 
180min 

I detta fall så måste man således säkerställa att man kan producera så mycket ström att man har ett överskott som motsvarar 4.8 kWh.

Batterikapacitet för en villa på 20kWh per dygn

I det andra fallet så vill vi veta hur mycket batteri som behövs för att driva en fastighet i 1 dygn. Det man först behöver göra är att bilda sig en uppfattning om hur mycket ström som fastigheten förbrukar. Enligt statistiken förbrukar en modern snittvilla ca 20 kWh.

Exempel kring villan nedan är för att ge en referens men man bör även ta med i beräkningen är att förbrukningen är högre under en kall vinterdag jämfört med en varm sommardag.

I detta exempel behöver vi alltså kunna ta ut totalt 20kWh över 24 timmar.
Då det finns 4,36kWh i ett batteri krävs (20kWh/4,36kWh) vilket ger 4.59 stycken batterier d.v.s. det behövs fem 100Ah batteri för att kunna klara en snittförbrukning på 20kWh.


Här ser man snabbt att det är lämpligt att anpassa sitt energiuttag för att göra av med så lite ström som möjligt och att det är väldigt lönsamt att använda strömsnåla maskiner för att på så sätt klara sig längre tid.


Hur kan jag använda en inverterlösning eller en UPS lösning i de fall jag inte har solenergi att tillgå?

En UPS laddas som regel via elnätet medan en batterilösning tillkopplad till en solcellsanläggning laddas via solen. Den lösning vi på Direktronik förespråkar är en inverter som kan laddas både vi solen och elnätet, en så kallad hybrid inverter. Dessa kan både konvertera ström från elnätet till batterier samt ta ström från solceller i övrigt fungerar den precis som en UPS.

Idag går det att köpa ström på spot-priser via tjänster som Tibber etc. därav kan man se att under vissa tider så är strömmen billig och i vissa fall gratis. Kan man då ladda strömmen under dessa tider? Svaret är Ja.

Det går alltså att ladda sina batterier via elnätet under den tid man har billig ström eller under den tid som man har ström om man vill skydda sig mot strömransonering eller naturliga strömavbrott.

I så fall ser beräkning lite annorlunda ut.

För att ladda ett batteri från elnätet på 100Ah så behöver enligt ovan 4.8kWh
Batteriet har likström och vi behöver således ta med verkningsgraden på omvandlingen av växelström till likström. Detta är nominellt mellan 0.9 till 0.95 och vi väljer den nedre av de två då detta är en produktoberoende text.

4.8kWh / 0,9 =5,44kWh
Det krävs alltså 5,44kWh för att batteriet skall laddas till 4,8kWh på grund av förluster. Det finns tillverkare som påstår att man inte har förluster men detta är i dagens läge extremt osannolikt även om det i teorin går att uppnå.

Vi summerar:

Växelström till likström (AC till DC)

5,44kWh för att få 4,8kWh i batteriet på 100Ah

Likström i batteriet tillbaka till användbar växelström (DC till AC):
4,8kW ger 4,36kWh användbar ström.

Kort om Direktroniks lösningar

Vi kan ta fram lösningar från 10W upp till 3600kW.
Vi har ett stort utbud av UPS som inte kräver elbehörgihet för att koppla in i Serverhallar, industrier eller i bostäder. 

När det gäller batterilagringar för nödström, solcellanläggnigar etc som kräver fast inkoppling mot fastighetens elnät  kräver vi i skrivande stund att det är intstallatörer som är inblandede i bygget av elsäkerhetstekniska skäl.
Vi kan vägleda dig i valet av lösning.
Kontakta din installatör eller elfirma för våra lösningar.

Vill du läsa mer om detta:

SVT: Varningen inför vintern: Elen kan stängas av

Svenska Kraftnät:Risken för bortkoppling av el i vinter har ökat

 

 

Vi är dessutom lätta att nå på chatt, mejl eller telefon: 08 52 400 700.

Missa heller inga artiklar i Kunskapsbanken, prenumerera på nyhetsbrevet

© Copyright 2022-10-18, innehållet är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.


 

 

 

Produktområden

 
Litiumbatteri för UPS eller batterilagring för rackmontage
25 100 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Champ är en UPS-serie med ett brett stöd för inkommande spänning, sann två-transformering och en utgående effektfaktor på 0.9. Den är kompakt i sin design och har Mikroprocessor-kontroll för optimerad tillförlitlighet. Champ-serien finns som stående tornmodeller och liggande rackmodeller
4 330 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Champ RM är en pålitlig Uninterruptible Power Supply (UPS) som kan ge en kontinuerlig strömförsörjning till dina viktiga elektroniska enheter under strömavbrott eller instabila strömförsörjningsförhållanden. Med en högpresterande dubbel konverteringsarkitektur, automatisk spänningsreglering och en inbyggd batteribackup kan Champ RM säkerställa att din utrustning förblir skyddad och din data inte förloras. Här är en detaljerad beskrivning av hur Champ RM fungerar och vilka fördelar den kan erbjuda
5 620 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20109145
AS400 Reläkort för styrning av UPS-system
1 840 SEK exkl. moms
 
Custos UPS är gjord för affärskritiska miljöer där elnätet är osäkert. Custos 9x finns med enbart externt batteri eller med ett internt batteri. Båda typerna kan expanderas med externa batterier. Systemet används i distributionshubbar för fiber, bankomater(ATM), och i affärskritiska servermiljöer.
8 720 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20113091
Clippers 5KL 5000 VA / 5000 W
24 250 SEK exkl. moms
 
Bypassbrytare för UPS för att säkert kunna koppla bort en UPS för underhåll. Denna används för UPS över 5kVA.
3 430 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
De vridbara UPS-modellerna i Eufo-serien kan både placeras stående och liggande. De har en kapacitet från 1.1kVA till 3.0kVA och har inbyggda skyddsfunktioner mot störningar, strömavbrott, överspänning, spikar, transienter och spänningsbortfall
6 250 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20100276
600VA/360W, Standby UPS, strömskydd och batteribackup
1 350 SEK exkl. moms
 
Liten och smart batteribackup för din 12V och/eller 5V utrustning. Detta är något så fiffigt som en kostnadseffektiv UPS med reläport framtagen för att enkelt säkerställa driften av din 12V och 5V utrustning.
1 890 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Två enfas online UPSer med en kapacitet på 6 respektive 10kVA, med en utgående effektfaktor (OPF) på 1. Dessa UPS-modeller i Clippers-serien kan placeras både stående och liggande för bästa utnyttjande av utrymmet. Enheterna måste kompletteras med externa batterier!
24 860 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
För utökade backup-tider till Online UPS-serien Eufo finns dessa externa batteripack
4 470 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Koppla samma två UPS eller en UPS och ett dieselverk med denna UPS-Switch enheten finns med C13 uttag eller C19 uttag.
3 370 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Robusta och kompakta PoE-kompatibla skydd mot transienter i nätverk/LAN som finns för antingen Gigabit eller 10Gigabit
688 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20108749
UPS POWERWALKER 12V DC
440 SEK exkl. moms
Best.nr 20109986
Externt Bat BB +-120V 18Ah
24 250 SEK exkl. moms
 
Säkra dina industriella system med DIN-monterbar avbrottsfri kraft. Det kompakta utförandet ger dig hög kapacitet utan att ta för mycket plats på skenan. En kommunikationsport ser till att efterliggande system och övervakning kan informeras om status för strömförsörjningen för eventuell åtgärd.
7 810 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20115010
Batterikabinett -C6 (585*470*615)
3 950 SEK exkl. moms
 
För utökade backup-tider till Online UPS-serien Champ finns två externa batteripackar för rack- respektive tornmodellerna. Notera att endast de större modellerna på 6KVA och 10KVA kan anslutas till en extern batteribank
12 990 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20101292
PoE 802.3af/at (Gigabit), PoE (Passiv) 24V/1A
3 160 SEK exkl. moms
Best.nr 20109644
FSP SNMP kort
1 480 SEK exkl. moms
Best.nr 20117891
Box för att ansluta både SNMP kort och Reläkort
2 510 SEK exkl. moms
 
Skydda enheter anslutna via COAX med detta transient- och åskskydd för BNC. Enheten stödjer upp till 16MBit/s överföringshastighet och 300MHz. Enheten jordas mot en säker jordpunkt och därefter ansluts ditt BNC kablage. Denna enhet är avsedd att monteras i en kapsling med DIN-skena
379 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20113147
IP67 Kapsling för Åsk och Trancientskydd #20113142
541 SEK exkl. moms
Best.nr 20113293
8 port BNC Åsk-/Transientskydd 16MBit/s,300MHz , ytmontage
2 170 SEK exkl. moms
 
Skydda dina nätverksanslutna enheter med detta transient- och åskskydd för RJ45. Enheten stödjer upp till 1GB/s överföringshastighet och kan hantera POE-trafik. Enheten jordas mot en säker jordpunkt och därefter ansluts Ethernet kablage. Denna enhet är avsedd att monteras i en kapsling med DIN-skena.
527 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Skydda din koax typ 7/16" mot åska och transienter
583 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20113144
4 port RJ45 Åsk-/Transientskydd Cat6 1000Mbi/s , ytmontage
1 410 SEK exkl. moms
 
Transientskydd på BNC coax-anslutningar viktig för att skydda utrustningen mot överspänningar, bevara utrustningens integritet, förbättra säkerheten, bibehålla signalintegritet och säkerställa driftsstabilitet.
622 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Åskskydd och transientskydd för Typ 7/16" coax-anslutningar viktig för att skydda utrustningen mot åska, överspänningar och skador, bevara utrustningens integritet, förbättra säkerheten, bibehålla signalintegritet och säkerställa driftsstabilitet
2 250 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20113149
24 port RJ45 Åsk-/Transientskydd Cat6 upp till 1000Mbi/s
5 040 SEK exkl. moms
Best.nr 20113145
8 port RJ45 Åsk-/Transientskydd Cat6 >1000Mbi/s , ytmontage
2 790 SEK exkl. moms
Best.nr 20113641
Transientskydd för 24VDC transformator DIN
713 SEK exkl. moms
Best.nr 120-5200
Industriellt överspänningsskydd för Ethernet
1 450 SEK exkl. moms
 
Transientskydd - EMC skydd för D-Sub kontakter passande RS 485, RS 422 eller RS 232 som skyddar din utrustning mot överspänning som kan förekomma vid strömavbrott, åska eller andra störningar på nätet.
547 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20115515
Typ TNC ,Hane-Hona,0-3GHz,50 ?, 90V / 230V, Ej Vattentät
532 SEK exkl. moms
 
Skydda ditt Koaxnät av typ SMA med denna typ av transient och åskskydd. (SMA (SubMiniature version A) är en koaxialkontaktstandard)
635 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20115516
Typ UHF ,Hane-Hona,0-3GHz,50 ?, 90V / 230V, Ej Vattentät
676 SEK exkl. moms
Best.nr 20113640
Transientskydd för RS485/RS422 DIN
1 270 SEK exkl. moms
Best.nr 20115514
Typ F (3/8-32UNEF),Hane-Hona,0-3GHz,75 ?, 90V / 230V, Ej Vat
553 SEK exkl. moms
Best.nr 20113295
24 port BNC Åsk-/Transientskydd 16MBit/s,300MHz ,19''
5 590 SEK exkl. moms
Best.nr 20113148
16 port RJ45 Åsk-/Transientskydd Cat6 upp till 1000Mbi/s
3 840 SEK exkl. moms
Best.nr 20113294
16 port BNC Åsk-/Transientskydd 16MBit/s,300MHz , 19''
3 830 SEK exkl. moms
Best.nr 120-5202
Transientskydd för DSL, RJ11, skruvplint
1 330 SEK exkl. moms
Best.nr 20108846
Schuko Typ F (CEE 7/7)
145 SEK exkl. moms
 
Strömlist med 9 Schuko-kontakter *Stepfiler kan fås på begäran.
703 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Ny version som visar både spänning och aktuell strömförbrukning. Larm via ljud vid maxbelastning. 3 fas modellen visar aktuell information för varje fas. Många varianter med uttag för både stående och liggande montage med olika anslutningar mot befintlig strömförsörjning. Enheterna tar endast en höjdenhet (HE) i racket och är försedda med 2 m anslutningskabel där inte annat anges.
1 330 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Strömlist med C20 ingång så du själv kan välja längd och typ av kabel. Matningskablar finns under tillbehör
804 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
557 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Den populära låsbara strömkabeln har nu fått sin motsvarighet i en strömlist med samma teknik. Med ett lås också i strömlisten kan du säkra bägge ändar och slipper riskera oavsiktliga strömavbrott.
967 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Varje list finns att få med diverse olika anslutningsdon (intag). Värt att notera är respektive kontakts maximala strömbegränsning. Lägst kapacitet, 10 ampere, hittar vi i IEC320-C13 och C14 (hona resp. hane) som är den 3-poliga kontakt vi återfinner i flertalet datorer och skärmar. DIN49440 och 41, hona respektive hane av vårt vanliga stickpropp som sitter i alla hem och kontor klarar 16A.
715 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Varje list finns att få med diverse olika anslutningsdon (intag). Värt att notera är respektive kontakts maximala strömbegränsning. Lägst kapacitet, 10 ampere, hittar vi i IEC320-C13 och C14 (hona resp. hane) som är den 3-poliga kontakt vi återfinner i flertalet datorer och skärmar. DIN49440 och 41, hona respektive hane av vårt vanliga stickpropp som sitter i alla hem och kontor klarar 16A.
496 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Ett stort urval av strömlister 6x Schuko för horisontellt montage.
598 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Varje list finns att få med diverse olika anslutningsdon (intag). Värt att notera är respektive kontakts maximala strömbegränsning. Lägst kapacitet, 10 ampere, hittar vi i IEC320-C13 och C14 (hona resp. hane) som är den 3-poliga kontakt vi återfinner i flertalet datorer och skärmar. DIN49440 och 41, hona respektive hane av vårt vanliga stickpropp som sitter i alla hem och kontor klarar 16A. Kontakta oss för design filer i 3d(step).
555 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Strömlist för 19" rack med 3 eller 5 meters matningskabel. Denna PDU har 7 x schuko uttag och schuko eller blåhandske kontakt på matningskabeln.
557 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 190-6825
6x Schuko/DIN49440 uttag, 1xC14, 1meter, 10A säkring
337 SEK exkl. moms
 
Enkel PDU med 18 schukouttag.
1 090 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Här finner du PDU med 5-9 Schukouttag
1 200 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 190-7312
12x C13 uttag, 1x C20 intag 2 m. 16A, 19''
1 600 SEK exkl. moms
499 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Klassiskt jordat förgreningsuttag för kontorsbruk. Förgreningen har snedställda kontakter som hindrar att vinklade kablar täcker närliggande uttag och du får därmed nytta av alla uttag oavsett kabeltyp.
133 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20113991
9xC13 ut. ,3x16A (rödhandske), sekvent.påslag, amp.meter
5 210 SEK exkl. moms
Best.nr 20104271
12xC13 ut, C20 3m. 16A in, överbel.skydd, 19''
1 050 SEK exkl. moms
 
Varje list finns att få med diverse olika anslutningsdon (intag). Värt att notera är respektive kontakts maximala strömbegränsning. Lägst kapacitet, 10 ampere, hittar vi i IEC320-C13 och C14 (hona resp. hane) som är den 3-poliga kontakt vi återfinner i flertalet datorer och skärmar. DIN49440 och 41 även kallad schuko kontakt, hona respektive hane av vårt vanliga stickpropp som sitter i alla hem och kontor klarar 16A. C19 och C20 är avpassade för max 20Amp. "blåhandske" och "rödhandske" används över 16A för matningskabel. Kontakta Direktronik om du inte hittar vad du söker
2 340 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
846 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20113992
9xC13 ut. ,3x16A (rödhandske), sekvent.påslag, amp.meter
6 240 SEK exkl. moms
Best.nr 20102788
7x schuko uttag, 1xSchuko 2m, 16A
3 150 SEK exkl. moms
Best.nr 190-2855
6xC19 uttag, 3-fas 3x32A, 3 meter intag, röd hand. IEC60309
3 500 SEK exkl. moms
 
Klassiskt jordat förgreningsuttag för kontorsbruk. Förgreningen har snedställda kontakter som hindrar att vinklade kablar täcker närliggande uttag och du får därmed nytta av alla uttag oavsett kabeltyp.
117 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
1 130 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Varje list finns att få med diverse olika anslutningsdon (intag). Värt att notera är respektive kontakts maximala strömbegränsning. Lägst kapacitet, 10 ampere, hittar vi i IEC320-C13 och C14 (hona resp. hane) som är den 3-poliga kontakt vi återfinner i flertalet datorer och skärmar. DIN49440 och 41 även kallad schuko kontakt, hona respektive hane av vårt vanliga stickpropp som sitter i alla hem och kontor klarar 16A. C19 och C20 är avpassade för max 20Amp. "blåhandske" och "rödhandske" används över 16A för matningskabel. Kontakta Direktronik om du inte hittar vad du söker
1 680 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
PDU Strömlist avsedd för att monterad mot plan yta med 6 stycken C13 utag.
409 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Standard Strömlist med 10 stycken C13 uttag för rackmontage.
1 320 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
2 480 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 116-8248
4x Schuko ut, 1x Schuko in, 2m 16A, 10''
436 SEK exkl. moms