Meny

Daggpunkt och temperatur i datacenter

Nuförtiden behöver man väl knappast berätta att datacenter är en kritisk komponent i modern IT-infrastruktur. När vi läser om dem i media beskrivs de ofta som gigantiska byggnader använda för att husera servrar och annan utrustning som hanterar och lagrar enorma mängder data. Det som inte får så stor del av rampljuset är de många fler, mindre datacenter, som styr fastigheter, trafiksystem och andra digitala knutpunkter. För att säkerställa optimal prestanda och livslängd på utrustningen är det viktigt att kontrollera både temperatur och fuktighet. Och detta gäller givetvis oavsett om datacentret är stort som en mässhall eller en liten kapsling på utsidan av en industribyggnad. Viktiga faktorer i detta sammanhang är daggpunkten och temperaturen. Här benar vi ut betydelsen av dessa faktorer och hur de påverkar driften.

När Facebook, Google, Amazon, Ericsson och andra giganter bygger datacenter på olika håll i Sverige sker det med den senaste tekniken och med full kontroll på driftmiljön också utifrån energieffektivitet och miljöhänsyn. Här har vi (sannolikt) mycket lite att tillföra avseende optimal driftmiljö. Vänder vi istället blicken mot de tiotusentals små utlokaliserade mikro-datacenters, där man tänker att det räcker att ha koll på temperaturen, har vi däremot mer att bidra med. Väger man in inställelsetiden för en tekniker och kostnaden för både det och avbrottet i den tjänst som levereras, frågar man sig varför inte fler har koll på daggpunkten?

Daggpunktens betydelse

Daggpunkten är den temperatur vid vilken luftens fuktighet kondenseras till vatten. För datacenter är det kritiskt att hålla daggpunkten under kontroll för att undvika kondensation på känslig utrustning. Om daggpunkten är för hög kan fukt kondenseras på kylflänsar, kretskort och andra elektroniska komponenter, vilket kan leda till korrosion, kortslutningar och andra allvarliga skador. För att undvika dessa problem bör datacenter upprätthålla en optimal daggpunkt. Detta kan uppnås genom att använda avfuktningssystem och genom att noggrant övervaka och reglera luftfuktigheten.

dagpunkt_heatmap_800.jpg

Temperaturens roll i datacenter

Det är väl känt att höga temperaturer accelererar åldrandet av elektriska komponenter. Ett vanligt intervall för drifttemperatur är 0-50 grader Celcius och stänger man in ett antal enheter i en kapsling ligger man snart i den övre delen av intervallet. Därför är temperaturkontroll en annan avgörande faktor för att säkerställa tillförlitlig drift och få tidiga varningssignaler om kommande problem. Är temperaturen för hög minskar livslängden på hårdvaran kontinuerligt vilket leder till överhettning som i förlängningen orsakar driftstopp. Å andra sidan kan för låg temperatur öka energikostnaderna och påverka effektiviteten av kylsystemen. Genom kontinuerlig övervakning kan du hitta optimal balans mellan livslängd och energieffektivitet.

Optimala temperaturintervall

Enligt ASHRAE (American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers) bör temperaturen i datacenter hållas inom ett intervall på 18-27 °C för att balansera energieffektivitet och driftsäkerhet. Det är också viktigt att undvika snabba temperaturförändringar, då dessa kan stressa utrustningen och leda till problem över tid. I Sverige finns det ingen direkt motsvarighet till ASHRAE, men det finns flera organisationer och standarder som ger riktlinjer och rekommendationer inom området för värme, ventilation och luftkonditionering (HVAC) som kan vara relevanta för datacenter, exempelvis Svensk ventilation, SIS (Svenska institutet för standarder), BBR (Boverkets byggregler) och REHVA (Federation of European Heating, Ventilation and Air Conditioning Associations).

Samspel mellan temperatur och daggpunkt

Temperatur och daggpunkt är nära relaterade och måste hanteras tillsammans för att skapa en stabil miljö. Om den relativa fuktigheten är för hög kan det resultera i kondensering även om temperaturen är inom det rekommenderade intervallet. Detta kräver ett balanserat system som kan justera både temperatur och fuktighet samtidigt. Enligt ASHRAE rekommenderas som sagt ett temperaturintervall på 18-27 °C. Liknande rekommendationer finns i svenska och europeiska riktlinjer och som ett sammanvägt typiskt värde för luftfuktigheten bör den ligga på 40-60% för att undvika problem med både för hög och för låg fuktighet. Eftersom för låg luftfuktighet å andra sidan ökar risken för statisk elektricitet (ESD) och skadlig urladdning mot utrustningen är det helt centralt att hålla sig på rätt sida om dessa två ändar av skalan.

Tekniker och utrustning för kontroll

För att upprätthålla en stabil daggpunkt och temperatur använder moderna datacenter avancerad teknik för luftkontroll. Exempel på sådan teknik inkluderar:

  • CRAC (Computer Room Air Conditioning) enheter: Dessa system är specifikt utformade för att kyla datacenter och kan reglera både temperatur och luftfuktighet.
  • Inrow-kylning: En teknik där kylaggregat placeras nära serverraderna för att effektivt hantera värme.
  • Vattenkylning: Användning av vätskekylning för att direkt ta bort värme från serverkomponenter.
  • Avfuktare: Utrustning som specifikt är designad för att ta bort överflödig fukt ur luften, vilket hjälper till att kontrollera daggpunkten.

Alla är de utrymmeskrävande och dyrbara enheter som givetvis inte alltid passar varken utrymmet eller budgeten, så vad gör man då? Jo, man nöjer dig med att övervaka och logga. Det är nämligen varken utrymmeskrävande, kostsamt eller svårt att installera teknik som övervakar de centrala parametrarna. Med en lättavläst logg över temperatur, luftfuktighet och daggpunkt kan du få tidiga varningssignaler om förestående problem och någorlunda pricksäkert utse den utrustning som står i kö att falera. Data från sådan övervakning ger dig också viktig information om mikro-datacentrets placering. Gäller det en utomhuskapsling kanske det räcker att byta placering till skuggsidan av väggen för att förlänga livet på utrustningen med flera år!

dagpunkt_sensdesk_800.jpg

Sammanfattning

Att hantera daggpunkt och temperatur i datacenter är en komplex men nödvändig uppgift för att säkerställa pålitlig drift och förlänga livslängden på utrustningen. Genom att noggrant kontrollera dessa faktorer kan datacenteroperatörer minimera risken för skador på utrustningen och säkerställa en effektiv och driftsäker miljö. Men även om inte datacentrets storlek motiverar en investering i aktiv styrning, kan mycket göras för att förebygga framtida fel enbart genom att övervaka och logga temperatur, luftfuktighet och daggpunkt.

PS. Bara för att en produkt kan mäta både den relativa luftfuktigheten och temperaturen, är det ingen garanti för att den kan räkna fram daggpunkten. Den relativa luftfuktigheten är just relativ och daggpunkten är en funktion av temperatur och luftfuktighet. Vet man både temperaturen och den relativa luftfuktigheten så kan man dock räkna fram dagpunkten själv via en komplicerad formel, men man kan också ta genvägen via någon annans räknare. DS.

Om du vill veta mer om övervakning och datainsamling eller har konkreta projekt du vill diskutera, kontakta oss idag. Vi har lång erfarenhet av datacentermiljön och kan hjälpa dig med en komplett lösning eller bara några goda råd.

Vi är dessutom lätta att nå på chatt, mejl eller telefon: 08 52 400 700.

Missa heller inga artiklar i Kunskapsbanken, prenumerera på nyhetsbrevet

© Copyright 2024-06-04 , innehållet är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.

Produktområden

 
Tydlig kostnadseffektiv tjänst som ger full kontroll på dina sensorer. Historik. larm via SMS, telefonsamtal, mail och SNMP. Med Sensdesk.se är du snabbt och enkelt igång med en fullständig övervakning av dina larminsamlingsenheter. App och webb-portal. Omgående leverans. Priserna avser ett års abonnemang
1 410 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Ska du monitorera och övervaka serverrack och dataskåp är Poseidon2 3266 och Poseidon2 3268 rätt produkt. Ta kontroll över temperatur och luftfuktighet samt dra nytta av även andra smarta givare ur HWg:s sortiment. DI ingångar för larmportar från annan IT utrustning som exempelvis UPS, brandlarm, rörelselarm. SNMPv3 och inbyggd logger.
7 770 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20101603
HWg-Ares12 LTE komplett kit inklusive 1st temperatursensor
7 650 SEK exkl. moms
 
Undvik vattenskador genom att få rätt larm på rätt sätt i rätt tid. Nya WLD2 har möjlighet till zonindelning där varje zon kan larma enskilt via e-post, SNMP, samt även med SMS och telefonsamtal (via tillbehör). På så sätt vet du snabbt exakt vart vattenläckan är, maximal sensorlängd för varje zon är 185 meter fördelat på anslutningskabel samt sensorkabel, därmed täcker du en väldigt stor yta med endast en WLD enhet. Flexibel installation då enheten stödjer både WiFi samt trådburen ethernet och PoE.
4 680 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Poseidon2 3468 är DIN-monterad och perfekt anpassad till obemannade datacentraler och små teknikbodar eller dataskåp där man vill skydda sig mot onödiga serviceresor och framför allt bli informerad om förändringar som kan påverka driften, såsom, temperatur, luftfuktighet, översvämning och intrång.
6 910 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 119-0462
Poseidon2 4002, 12DI, 4DO, 6+16 sensorer (wire &RS-485)
13 550 SEK exkl. moms
 
Damocles2 1208 har allt du kan önska av en I/O Kontroller. 12 Digitala ingångar DI och åtta reläutgångar DO samt säkra M2M protokoll HTTPs, IPv6, SNMPv3 och intern logger för 250.000 värden. Användarvänlig webbkonfiguration och styrning. Varje ingång har 32-bitars puls räknare S0 som håller sitt läge även vid strömbortfall. Dessutom åtta virituella digitala reläutgångar VDO.
5 530 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
3 000 SEK exkl. moms
 
Har du ett mindre serverrum, butiks eller lagerlokal eller ett par rackskåp med höga krav på rätt temperatur och luftfuktighet så är STE2 R2 rätt val. Flexibel och lättplacerad då den fungerar lika bra trådlöst, WiFi, som med trådburet ethernet. Strömmatning med PoE alternativt via medföljande nätadapter. Anslut upp till fem wiresensorer för temp och luftfukt. Larm via e-post el SNMP om exempelvis temperaturen överskrider dina gränsvärden. En IP67 klassad temperatursensor 3m ingår.
3 370 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 119-0472
IP Watchdog2, 2x230V/16A reläutg, monitorerar 10 enheter
5 430 SEK exkl. moms
Best.nr 119-0585
I/OController2, 8 digitala ingångar/8 digitala ut, RS232/485
7 100 SEK exkl. moms
 
Lättinstallerad nätverkstermometer för små och stora behov. Att kunna alternera mellan trådburen PoE - IEEE 802.3af eller WiFi - 802.11 b/g/n (2.4GHz) anslutning i en och samma övervakningsenhet borgar för snabb och problemfri installation. Inbyggd webbserver med pushprotokoll gör det enkelt att övervaka data via tillverkarens molntjänst SensDesk (gratis för upp till tio enheter). Strömadapter samt en temperatursensor ingår vid leverans.
3 390 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Damocles2 2404 är en I/O kontroller med 24 Digitala ingångar DI och fyra reläutgångar DO samt säkra M2M protokoll HTTPs, IPv6, SNMPv3 och intern logger för 250.000 värden. Användarvänlig webbkonfiguration och managering. Varje ingång har 32-bitars puls räknare S0 som håller sitt läge även vid strömbortfall. Dessutom åtta virituella digitala reläutgångar VDO. Flexibel strömmatning 9-30 VDC, PoE & -48V Telco.
9 990 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Letar du efter en kompakt flexibel och kompetent I/O kontroller med säkra M2M protokoll HTTPs, IPv6, SNMPv3 & intern logger för 250.000 värden så är Damocles2 Mini rätt val. Användarvänlig webbkonfiguration, fyra digitala ingångar DI. Varje ingång har 32-bitars pulsräknare S0 som bibehåller sitt läge även vid strömbortfall. Två reläutgångar DO samt åtta virituella digitala reläutgångar VDO.
4 790 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20117055
Ethernet, LTE/4G backhaul, enkel montering
3 310 SEK exkl. moms
Best.nr 20117056
Inbyggd Wi-Fi och LoRaWAN- antenn
1 430 SEK exkl. moms
Best.nr 20104489
868MHz, WiFI, 1xETH (2 extra antenner+kit)
9 970 SEK exkl. moms
 
LoRaWAN-gateway inomhus IP65 med SX1302 LoRa-chip och fyrkärnig CPU. Stöder anslutning av mer än 2000 sensornoder av valfri sort med en räckvidd på 15 km i fri sikt och ca 2km i stadsmiljö. Stöd finns för både trådat Ethernet, WiFi och mobiluppkoppling 3G/4G med failover funktion för full redundans och driftsäkerhet. Inbyggd nätverksserver och även inbyggt stöd för Milesight IoT cloud om man enkelt vill komma igång med sin IoT-lösning. Strömförsörjs via PoE eller 12V.
4 370 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20117054
8-kanaler, 3G/4G/Ethernet
9 620 SEK exkl. moms
Best.nr 20114931
Gateway utomhus med 4G
5 340 SEK exkl. moms
Best.nr 20111290
868MHz, 1xETH PoE
3 120 SEK exkl. moms
Best.nr 20104284
2G / 3G / 4G, 868MHz, WiFI, 1xETH
12 760 SEK exkl. moms
Best.nr 20117653
Servertjänst inomhus-GW, DirektNet-Ready Abonnemang 1år
1 950 SEK exkl. moms
 
Nästa generations videoövervakning med 5G, AI teknologi Bullet Kamera med inbyggd LoRaWAN gateway som stödjer upp till olika 2000 sensorer. Kameran har en IR belysning som klarar upp till 180 meter och det inbyggda 5G modemet tillsammans med P2P teknik och kostnadsfria M-Sight Pro-appen så blir detta en kraftfull övervakningslösning som kan placeras överallt där det finns mobil täckning. Kapsling är vädertålig (IP67 klassning) och kan hantera temperaturer mellan -40℃∼60℃ och har även ett inbyggt 4KV överspänningsskydd. Genom att sätta i SD-kortet kan du spela in video direkt i kameran. OBS 5G abonnemang ingår ej.
10 700 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20118521
Parkeringssensor LoRaWAN
1 900 SEK exkl. moms
Best.nr 20118476
Nivåsensor för flytande tvål, LoRaWAN
1 110 SEK exkl. moms
 
Den smidiga arbetsplatssensor eller närvarosensor fästs enkelt under skrivbordet med 3M tape alt. skruvas fast på vägg. Sensorn hjälper ansvariga att optimera kontorsytor och underlättar för personalen att snabbt och enkelt se lediga arbetsplatser och kontorsrum. Justerbar detekteringsvinkel.
959 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Flödesmätare med gängad anslutning, Mäter vattenflöde samt larmar vid onormalt vattenspill. För inne och utomhusbruk och finns för flera olika rördimensioner. LoRaWAN
978 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20114943
Temperatur & Luftfuktighet inomhus
426 SEK exkl. moms
Best.nr 20104287
Temperatur, Luftfuktighet
731 SEK exkl. moms
Best.nr 20114766
2cm - 200cm Ultrasonic distans och nivåsensor
1 040 SEK exkl. moms
 
CubicMeter, Icke-invasiv övervakning av vattenförbrukning och läckage, du installerar den själv på befintliga rör på några minuter utan hjälp av rörmokare. Larmdetektering vid vattenläckage. Kompatibel med Pex & PAL, plast & metall-rör. LoRaWAN & Wireless M-Bus
3 470 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20117842
DirektNet LoRaWAN Startpaket
9 320 SEK exkl. moms
Best.nr 20114845
2xDI, 2xDO, 2xrelä, 2x0~20mA, 2x0~30V
745 SEK exkl. moms
Best.nr 20115167
Temperatur & Luftfuktighet inomhus
603 SEK exkl. moms
Best.nr 20114850
Temperatur & Luftfuktighet utomhus -40°C ~ 80°C
878 SEK exkl. moms
Best.nr 20109691
Ultrasonic sensor med 3-axis accelerometer LoRaWAN
1 360 SEK exkl. moms
Best.nr 20114764
28cm - 750cm Ultrasonic distans och nivåsensor
1 120 SEK exkl. moms
Best.nr 20114851
Temperatur & Luftfuktighet utomhus -40°C ~ 80°C
888 SEK exkl. moms
Best.nr 20111217
LoRaWAN, I/O 4DI, 2DO (relä), Serieport, Analog ingång
1 820 SEK exkl. moms
Best.nr 20114930
Vattenläckage, LoRaWAN
275 SEK exkl. moms
Best.nr 20118478
Luktsensor, LoRaWAN
5 620 SEK exkl. moms
Best.nr 20113574
FDA-godkänd temperatur, luftfuktighet
831 SEK exkl. moms
Best.nr 20109244
LoRaWan PIR & ljussensor
734 SEK exkl. moms
Best.nr 116-8756
4G, 230V/16A med temperatur-givare, huvudenhet
1 320 SEK exkl. moms
 
Tibbo Project System (TPS) låter dig tillverka din egen unika automationsprodukt, klar att användas i nästa projekt eller för butikshyllan. Komplett med förpackning och allt. Skräddarsy din lösning med exakt de funktioner du verkligen har användning för och betala inte för funktioner du inte kommer använda.
1 610 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 124-1214
Skräddarsy din egen IoT modul, maximal flexibilitet, Linux
3 120 SEK exkl. moms