Meny

Vilken nätverksswitch ska jag välja

Dagligen för vi resonemang med kunder om vilka egenskaper som krävs eller bör prioriteras kring valet av nätverksswitch. Miljöerna är ofta olika men frågeställningarna däremot mer likartade. Här kikar vi på och resonerar kring några av de som alltid dyker upp.

Idag sitter en nätverksswitch i nästan varje källarutrymme, nodrum, trafikljus, järnvägsövergång, operationssal och så vidare. Såklart också i de klassiska utrymmena som datacenter och vanliga kontor. 

Om vi bortser från de mest extrema användningsområdena i de alltra största datacentren där man idag jobbar med Barebone-switchar och separata operativsystem, så finns ändå många överväganden kvar att göra för en driftsäker och funktionellt stabil lösning.

Övervakning eller ej

Övervakning är egentligen en klen benämning på vad som oftast ingår i en övervakningsbar switch. Normalt får du tillgång till ett helt batteri av trafikoptimerande egenskaper, som hjälper dig att parera flaskhalsar i trafikflödet och därmed en nödvändighet för stabil funktion under vissa omständigheter. Fjärrstyrning och realtidsövervakning av driftstatus är givetvis också ett mervärde. Nyttoeffekten från den övervakningsbara switchen skall dock vägas mot både den högre engångskostnaden och de löpande extra resurserna som den kontinuerliga bevakningen drar. 

På senare tid erbjuds övervakning via molnet som alternativ till de klassiska med antingen en terminalport (RS232), SNMP eller inbyggd webbserver. Molnet är underbart bekvämt och väldig rationellt, men eftersom man ofta är beroende av en tredje part blir säkerhetsaspekten något som behöver vägas in. 

Den "dumma" switchen är istället en barnlek att installera och saknar i stort sett alltid funktioner för optimerad framkomlighet och säkerhet. Istället för digitala säkerhetsfunktioner får du antingen låsa in enheten eller förse den med portlås för att hindra åtkomst.

KB_vilken_switch_ill.jpg

#

Övervakningsbara switchar

Icke övervakningsbara switchar

Funktioner

VLAN, redundans, DHCP, port-spegling, QoS, SNMP, etc.

Få funktioner, mestadels en fast konfiguration

Prestanda

Många inställningsmöjligheter, finkalibrering av framkomlighet via trafik- eller användarbaserade parametrar. Tillåter fjärrmässig felsökning.

Plug and play. Vissa medger enklare QoS-inställningar och statiska VLAN

Säkerhet

Olika säkerhetsprotokoll för såväl data som övervakning i olika nivåer.

Endast fysisk säkerhet om enheten låses in eller portar/kablar låses fast

Kostnader

Dyrare i inköp, högre kostnader för installaton och underhåll 

Billigare

Tillämpning

Större nätverk och sådana där 24/7-kontroll är nödvändig

Små kontor, labb, hem, klassrum och liknande

Industri eller kontor

Det finns egentligen ingen bra benämning på de switchar som avviker from de klassiska för rackmontage eller sådana vi har på skrivbordet. Industriella switchar brukar vara samlingsnamet för de DIN-monterade med bättre temperaturtålighet, men det är ett föråldrat uttryck som myntades då vi faktiskt inte hade fler olika användningsområden är just kontor eller industri. Idag har vi så många fler tillämningar och därmed specialegenskaper för vissa speciella ändamål att den gamla rubriceringen inte räcker till. På engelska säger man ofta Ruggedized eller Hardened, som vi försvenskar till ruggade och härdade. Ändamålet måste få avgöra vilka egenskaper som krävs och idag finns det ju gott om sk industriswitchar med exakt samma format som skrivbordsmodeller och rack-monterade motsvarigheter.

KB_vilken_switch_rackmonterade_Etherwan.jpg

DIN, rack eller fristående

Var de ska monteras blir ofta en tidig urvalsfaktor. Likaså vilket utrymme som rent fysiskt finns tillgängligt. Med DIN-montering menar vi att enheten snäpps fast i en ofta befintlig plåtskena. Du har sett den i din elcentral hemma. Det är den 35mm breda skenan som moderna automatsäkringar sitter monterade i. Är det i den miljön man jobbar så blir det givetvis snyggt och praktiskt att också switchen sitter på samma sätt som övrig elektronik. Lika givet blir det att välja de rackmonterade när ett 19" dataskåp är platsen för montaget. Lite svårare blir det när switchen ska sitta ensam, utan varken elskåp eller rack. Då får man helt enkelt höra av sig till oss på Direktronik, så kan vi ta fram väggmonteringslösningar för de flesta modeller eller göra anpassningar för att du ska få den montering du vill ha.

Tänk på temperaturen och PoE-effekten

Idag väljer många att ersätta gamla switchar med nya för att kunna nyttja PoE (Power Over Ethernet), men glömmer ofta att ta hänsyn till den ökande totaleffekten och därmed värmeutvecklingen. Effektskillnaden mellen en PoE-switch och en utan kan vara flera hundra watt och sitter switchen i ett trångt eller dåligt ventilerat utrymme kommer livslängden och driftstabilitet påverkas markant. I en övervakningsbar switch är ibland temperaturen en sådan parameter du kan läsa av och sätta larm för. I annat fall kan det vara vettigt att mildra oron genom en separat tempgivare som du låter nyttja en av nätverksportarna och därmed kan läsa av fjärrmässigt.

KB_vilken_switch_baksida.jpg

Strömförsörjningen - back-up eller ej

Redundant strömförsörjning brukar man kalla den funktion i en switch som ger dubbla ingångar för strömförsörjning och automatiskt kan välja från vilken ingång strömmen skall tas. Låter man dessutom de bägge ingångarna matas från helt separata elkällor så bygger man bort en del störningsrisker som skulle kunna komma av oförutsedda strömavbrott. I vissa fall har man olika ingångsvärden, exempelvis 230V AC på den ena och 12-48V DC på den andra. Detta är praktiskt då man vill direktansluta switchen till en batteribank utan att gå via separata UPS-enheter. Har inte switchen den här möjlighet så skyddar du dig bäst med en UPS (Uninterruptible Power Supply).

Om du vill veta mer om switchar och nätverk generellt kontakta och genast! Vi är lätta att nå på chatt, mejl eller telefon: 08 52 400 700.

Missa heller inga artiklar i Kunskapsbanken, prenumerera på nyhetsbrevet

© Copyright 2023-04-17, innehållet är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.

 

 
EtherWAN:s OttoE-serie är en härdad Ethernet-switch som är utformad för enkel installation i tuffa miljöer med begränsat utrymme.OttoE-serien är en ekonomisk och lättanvänd enhet som tillhandahåller viktiga industriella Ethernet-nätverksfunktioner. Den har stöd för 9 till 55 VDC redundant strömförsörjning och har även relälarm vid strömavbrott.OttoE är utrustad med åtta Ethernet-portar, eller en kombination av Ethernet-kopparportar och två SFP-portar med dubbla hastigheter på 100 eller 100/1000 Mbps för långdistansansanslutning.Den här mångsidiga switchen har full/halv-duplex automatisk förhandlingsfunktion och automatisk MDI/MDIX-drift, vilket möjliggör bekväm anslutning av en mängd olika nätverksenheter.Stöd för QoS (Quality of Service) möjliggör trafikprioritering och effektiv hantering av resurser. Ett robust metallhölje som kan monteras på DIN-skena ger säkerhet och enkel installation (monteringssats ingår).
2 480 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Nya OttoE-serien från Etherwan är en sedan länge efterfrågad produkt. Utan fläkt och med anslutningsdonet till ström och relä-utgångar framtill, ger självklara fördelar vid installation och service. Samtidigt som det ger en installationshöjd på endast 100mm. Är du ute efter Profinet-kompatibel enhet? Välj då Gigabit-varianten.
2 180 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
EtherWAN:s IG5 Rack är en härdad 28-portars switchplattform med Gigabit som kombinerar fördelarna med routingprotokoll i nivå 3 med robusta hanteringsfunktioner och härdade specifikationer. Med stöd för statisk routing, Routing Information Protocol (RIP) v1/v2 och Virtual Router Redundancy Protocol (VRRP) ger dessa switchar enastående flexibilitet och säkerhet i ett högpresterande och kostnadseffektivt paket. Dessutom stöder denna innovativa enhet IEEE 1588v2-som är en standard för tid synkronisering av nätverksenheter som används i industriella och andra applikationer som kräver hög precision i tidsstämpling av händelser. Standarden beskriver en metod för att överföra tidsinformation över nätverket med hög precision och noggrannhet.Klarar temperaturer mellan -40°C till 75°C under drift.
47 300 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 133-4726
2x10/100/1000TX, PoE+, 2x100/1000SFP, Max budget 60W
5 860 SEK exkl. moms
 
Switchen för självförsörjande system innehåller både PoE-switch och batteriladdare med anslutning för solpaneler i en enda kompakt enhet. Anslut bara ett batteri och en solpanel så har du ett komplett självförsörjande datanät inklusive strömförsörjning till ansluten utrustning via Power Over Ethernet.
1 880 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
En serie finurliga switchar med eller utan PoE och som har funktioner speciellt anpassade för att passa ihop med övervakningskameror. Appen ger dig en bra möjlighet att snabbt ta kontrollen över ditt kameranätverk via din mobiltelefon. Läs bara av QR-koden för switchen till din mobil och följ anvisningarna så är du strax därefter ansluten.
858 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter