Meny

Montera skärmen professionellt

Inte nog med att det är snyggare och ser mer professionellt ut när skärmen har monterats på väggen, du utnyttjar också golvytan mycket effektivare och det ser bättre ut. Det viktigaste momentet är dock säkerheten, vare sig det handlar om en informationsskärm i entrén eller en stor, ny skärm i mötesrummet så är alla företag måna om att inte människor, djur eller egendom ska skadas. Att montera skärmen på en vägg är inte det enda säkra sättet att fästa en skärm, men det är det som de flesta föredrar när det är lämpligt.

Hur gör du då om du vill montera en skärm på väggen?

 

Det första du bör fundera på är vilken funktion skärmen som ska monteras ska ha och välja ut en lämplig plats för den tänkta användningen.

Några saker att tänka på när du ska välja installationsplats


1: Solljus



Starkt solljus som lyser direkt på skärmen ska man helst försöka undvika, eftersom det gör det svårare att se det som visas på skärmen om man inte har en bildskärm som är anpassad speciellt för detta. Vissa bildskärmar kan också ta skada av att hänga i direkt solljus. Här är det alltid viktigt att kontrollera bildskärmstillverkarens rekommendationer först och välja en modell som passar den önskade placeringen.

2: Konstruktion som skärmen ska monteras på



Olika byggnadsstrukturer har olika bärförmåga som beror på byggmaterialet och utformningen. Här är bildskärmens vikt central och det kan vara en bra idé att tänka framåt. Bara det senaste decenniet har den genomsnittliga skärmstorleken i Norden ökat markant. Det som vi tidigare tyckte kändes onormalt stort har blivit genomsnittet. Oavsett om det handlar om en TV, bildskärm eller en pekskärm bör du kontrollera om konstruktionen är lämplig för den vikt som den ska bära. Om du är osäker, rådfråga en fackman.

En fackman kan till exempel föreslå att du gör förstärkningar först, så att du kan montera skärmen exakt där du vill ha den.

3: Synlighet och ergonomi

En skärm ska visa något och det ska helst inte ge fysiska besvär att se det som den ska visa. Ju längre du sitter framför den, desto viktigare är det att den har en ergonomisk placering.

En informationsskärm som hänger i taket på en flygplats har till exempel denna placering för att man ska kunna kasta en snabb blick på den för att kontrollera informationen. Så även om du måste vinkla huvudet bakåt i en onaturlig vinkel görs det under så kort tid att det är okej för de flesta. Det är givetvis inte att rekommendera att man står så någon längre tid, som en hel arbetsdag. Försök därför att hitta en betraktningsvinkel som är optimal för användaren. En bra tumregel är att 1/3 av skärmen är placerad över ögonhöjd och resterande 2/3 under. Det beror dock så klart på var den som ska se det som visas på skärmen är placerad. Till exempel om det är en sängliggande patient på ett sjukhus, där skärmen måste monteras betydligt högre än så med ett fäste som har tiltfunktion, så att det blir bekvämt för patienten att se innehållet.

När du har valt var skärmen ska sättas upp behöver du kontrollera vilka monteringsmöjligheterna är. De flesta skärmar idag har VESA-kompatibla fästen som gör att man enkelt kan använda de flesta skärmfästen som finns på marknaden. Det är dock en bra idé att alltid på förhand kontrollera att skärmen stöder VESA-standarden.

Om du inte är bekant med termen så är VESA-standarden en standard som har utvecklats av Video Electronics Standards Association för enkel montering av skärmar, kallad ”Flat Display Mounting Interface” (FDMI). I folkmun brukar man oftast bara säga VESA. Enkelt uttryckt är denna en standardisering av skruvhålen på baksidan av skärmen som gör att man enkelt kan montera ett externt fäste på skärmen. Eftersom skärmar finns i olika storlekar skiljer sig även skärmarnas VESA-mått. Avståndet mellan skruvhålen anges därför i millimeter.

De första siffrorna anger avståndet (A) mellan de horisontella hålen, ofta följt av X före siffrorna för avståndet (B) mellan de lodräta hålen. Hålen är oftast avsedda för skruvar av typen M4 eller M6. Kontrollera dock gärna i bruksanvisningen från tillverkaren om skruvar inte medföljde skärmen. Om du använder egna skruvar, försäkra dig om att de.

 

Direktronik har ett brett sortiment av fästen för de flesta användningsområden. Allt från enkla fasta väggfästen, väggfästen med tiltfunktion, full motion-väggfästen, takfästen, bordsfästen, golvstativ, videoväggslösningar och specialanpassade fästen. Allt du behöver göra är att hitta ett fäste som passar för din montering.

Se till att fästet passar till din skärms VESA-standard och se till att skärmens vikt inte överstiger den maxvikt som fästet är konstruerat för. Om du har möjlighet är det en bra idé att tänka proaktivt och välja ett fäste som klarar en större skärm i framtiden, eftersom det då blir mycket enklare att byta upp dig till en större skärm. Om du har valt ett större skärmfäste är det viktigt att komma ihåg att montera det så att det klarar den angivna maxvikten. Även om fästet är konstruerat för att klara 60 kg måste underlaget som fästet monteras i kunna bära upp samma vikt eller mer, annars finns det risk att det inträffar en olycka.

Vid montering i betongvägg är det alltid viktigt att betongpluggen som du använder är anpassad för minst den vikt som väggfästet är konstruerat för.

Detsamma gäller skruvarna som du använder. Om det medföljer pluggar och skruvar till fästet är de dimensionerade för den maxvikt som fästet är konstruerat för. Kom ihåg att det alltid är den svagaste länken som går sönder först. När du förborrar för pluggarna i betongväggen måste du använda ett borr som har rätt dimension för den aktuella pluggen. Kontrollera alltid bruksanvisningen för betongpluggarna innan du börjar borra.

Vid montering i gipsvägg rekommenderar vi att fästet för bildskärmen skruvas fast mitt i reglarna bakom gipsskivorna. Avståndet mellan reglarna är oftast 60 cm. Det kan vara svårt att lokalisera var reglarna sitter och därför rekommenderar vi att du använder en regeldetektor. Här är det viktigt att använda bra träskruvar som är tillräckligt långa, eftersom de först ska genom gipsskivan innan de når in till trästommen. Om det inte är möjligt rekommenderar vi att du pratar med någon med byggteknisk kompetens för att få tips på hur du går vidare med den aktuella fästpunkten.

 

När skärmfästet har monterats ordentligt är det en bra idé att lägga fram allt du behöver av kablar för installationen, såväl ström som signal. Snyggast blir slutresultatet om kablarna kan dras dolda bakom skärmen om det har dragits rör i väggen för detta. Ofta får man dock dra kablarna i en minikanal om det inte finns fördragna rör i väggen.

Vi har ett stort sortiment av minikanaler samt vinklar, hörn och takgenomföringar för detta så att du enkelt får en snygg installation.  

Välj en bra HDMI-kabel – vi har ett rikt utbud av kablar, oavsett om du letar efter snygga slim-kablar, kopparkablar med stöd för 8K eller aktiva fiberkablar (AOC) för stora installationsavstånd.

Det är bra om man kan vara två stycken när den här typen av jobb ska utföras.

Kontakta oss gärna om du vill ha mer information om väggfästen i allmänhet eller har frågor om vilka produkter som kan användas i din arbetsmiljö. Du kontaktar oss enkelt via chatt, e-post och på telefon: +46 (0) 8 52 400 700.

Missa inte våra artiklar i kunskapsbanken, prenumerera på vårt nyhetsbrev

© Copyright 2023-05-15 Innehållet är skyddat enligt upphovsrättslagen.

Produktområden

 
Designad för praktisk väggmontering av skärmen. Ett robust platt väggfäste som ger extraordinär funktionalitet med sin minimalistiska design. Den enkla installationen gör den mycket enkel att använda på alla typer av väggytor.
357 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20110455
10-29 tum, max 10 kg,
486 SEK exkl. moms
 
Väggfäste med svängarm Solid finish och samtidigt modern design gör att det passar i de rum. Om du installerar skärmen på väggen ökar mängden ledigt utrymme i rummet, medan möjligheten att luta, vrida och justera skärmen förbättrar visningskomforten för användaren.
758 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
En slimmad och smidig kopparbaserad HDMI 2.0-kabel. Kabelns omkrets är endast 4.2mm och den levererar 4K vid 60Hz signal
65,50 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Avancerade 8K HDMI-kablar som är kompatibla med standarden HDMI 2.1, samt bakåtkompatibla med tidigare standarder. Kablarna genomgår en rad kvalitetstester innan de får lämna fabriken för att garantera en jämn och hög kvalité
58,70 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
HDMI 2.1 8K-kabel i flera längder med löstagbart självlåsande kontaktdon på ena sidan, som är idealiska för installation genom rör och andra trånga utrymmen
968 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20110146
9xHDMI in, 9xHDMI ut, HDMI 1.4v, 4K@30Hz
37 720 SEK exkl. moms
Best.nr 20106624
MINIKANAL 35x20 mm K35 2,0m HVIT
264 SEK exkl. moms
 
Liten takgenomföring för minikanal K35 vit, för snabb och snygg installation.
53,60 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20106040
MINIKANAL 35x20 mm K35 2,0m SVART
350 SEK exkl. moms
 
Takgenomföring för vår 20106040 minikanal K35 Svart, för snabb och snygg installation.
73,30 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Buntband när du vill att den ska vara så mjuk och skyddande som möjligt. Justerbar, öppningsbara och återanvändningsbara om och om igen.
265 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20114860
HDMI test generator and analyzer kit
27 770 SEK exkl. moms